10 ting du ikke visste om Wien

Wien gågade
I Wiens gågater ligger butikkene som perler på rad og lokker med mye fint.

Kanskje vet du allerede at Wien er kjent som Musikkens by? En rekke av de største komponistene som Mozart og Beethoven bodde og arbeidet i sin tid her. Du har sikkert også på et tidspunkt sett nyttårskonserten med Wiener Filharmonikerne, som overføres til hele verden fra Goldener Saal (Den Gylne Sal) i Wiener Musikverein. Men, rike musikktradisjoner og flotte konserthus er langt ifra det eneste som gjør Østerrikes vakre hovedstad til et av de mest interessante storbyreisemålene i Europa.

På en reise til Wien kan du også skjemme bort din søte tann på berømte konditorier, lufte danseskoene med en vals ved et av hundrevis av ballene som arrangeres, besøke lokale vingårder eller bare gå på oppdagelse blant tallrike museer, monumentale byggverk, caféer og butikker som gjemmer seg i de labyrintiske gatene i den gamle bykjernen, som ikke overraskende er erklært for verdenskulturarv av UNESCO.

Søker du inspirasjon til din storbyferie i den østeriske hovedstaden? Her er 10 ting du (nok) ikke visste om Wien:

Wien vinmark
Vinmark nær Wien. Foto: Andrew Nash, CC BY-SA 2.0

1. Vinmarker innenfor bygrensen

Prioriterer du gastronomiske opplevelser høyt på feriene dine? Da blir du ikke skuffet på en reise til Wien. Det lokale kjøkkenet rommer tallrike elementer fra de landene som i sin tid utgjorde keiserriket Østerrike-Ungarn, hvis sentrum var Wien. Bestiller du et glass vin til maten, er det dessuten gode sjanser for at den er produsert lokalt.

Det er antakelig blitt produsert vin her nesten helt siden romerne grunnla byen og plantet de første vinstokkene for omkring 2000 år siden. I dag kan Wien skryte av å være den eneste hovedstaden i verden med en betydelig produksjon av vin innenfor bygrensen.

Hvis du reiser med en sporvogn til et av de ytre distriktene, kan du derfor besøke en lokal vingård, en “Heurigen,” hvor du kan oppleve produksjonen tett på og nyte et glass av husets egen vin med en matbit til. Spesielt områdets hvitvin som Riesling, Weissburgunder, Grüner Veltliner, Pino blanc og Sauvignon Blanc er ifølge kjennere gode, men det produseres også rødvin flere steder.

Wien panda
En av kjempepandaene i Wiens dyrepar. Foto: Milena, CC BY 2.0

2. Verdens eldste dyrepark

Dyreparken i Wien, Tiergarten Schönbrunn, åpnet i 1752 og var som den første zoologiske hage åpen for offentligheten og ikke kun forbeholdt samfunnets øverste lag. I dag kan Wiens dyrepark, som ligger ved det keiserlige sommerpalasset Schönbrunn, ikke kun skryte av å være verdens eldste dyrepark. Den er også flere ganger blitt kåret til Europas beste.

Her kan du og familien sette av lang tid til å studere de omkring 700 forskjellige dyreartene, som inkluderer flere sjeldne dyr. Sammen med Berlin Zoo og København Zoo, hører Schönbrunn Zoo for eksempel til i den eksklusive klubben av europeiske zoologiske hager som huser pandaer.

Wiener Riesenrad,
Pariserhjulet i Wien ble bygget til ære for Franz Joseph 1. Foto: Enrico Strocchi, CC BY-SA 2.0

3. Verdens eldste pariserhjul

En av de beste utsiktene over Wien får du fra det kjempestore pariserhjulet, Wiener Riesenrad, som er verdens eldste av sitt slag som stadig er i drift. Dette pariserhjulet, som opprinnelig ble bygget i 1897, er et av byens mest kjente landemerker og hovedattraksjonen i Wurstelprater fornøyelsespark. Under Andre Verdenskrig brant pariserhjulet ned, men akkurat som flere av byens andre store bygningsverk ble det kort tid etter gjenoppbygget.

En tur med det store pariserhjulet bringer deg opp i nesten 65 meters høyde. Hjulet roterer i kun 2,7 km/t, så du har god tid til å nyte utsikten underveis. Dersom en alminnelig tur, som typisk tar et kvarters tid, ikke er nok for deg, er det også mulighet til å booke en av luksuskabinene til en litt lengre “kaffe-tur”, en romantisk middag eller til og med et bryllup.

4. Snøkulen ble oppfunnet i Wien

Erwin Perzy, en lokal produsent av kirurgiske instrumenter, forsøkte i år 1900 å utvikle en lyssterk lampe til kirurgi. Det lyktes ikke, men underveis i prosessen fikk han i stedet inspirasjon til det han kalte en Schneekugel. Snøkulen, som Perzy tok patent på, ble hurtig populær, og i 1905 åpnet han sammen med sin bror, Ludwig, en snøkulebutikk i Wien.

Er du på utkikk etter et håndlaget souvenir fra din reise til Wien, finner du butikken på Schumanngasse 87. Den er stadig i familiens eie og drives i dag av Erwin Perzy III.

Wien bal
Wien er kjent for sine mange ball og valser. Foto: Heisenberg Media, CC BY 2.0

5. Hundrevis av ball

I “Weltstadt der Musik” nøyer man seg ikke med å sitte stille når musikken spiller. Med over 450 ball i løpet av året, har du rikelig med muligheter til å finne danseskoene frem dersom turen går til Wien.

Wienernes hang til ball og festlig dans startet på 1800-tallet, da det etter sigende var diplomatenes begeistring for den nye dansen, vals, som fikk fredsforhandlingene etter Napoleonskrigene til å trekke i langdrag. I dag byr året i Wien på et omfattende ballprogram, der man ved mange av ballene stadig holder fast ved de tradisjonelle skikkene med stram dresskode, åpningsfanfare samt inngang for debutanter.

Ballsesongen i Wien begynner hvert år offisielt den 11. november, når karnevalsesongen, Fasching, innledes. De fleste er enige om at høydepunktene i ballsesongen, som for alvor topper i januar og februar, er Wiener Filharmonikernes ball og Opernball (Operaballet), som er Østerrikes nasjonalball.

6. Drømmenes by

Wien er nok mest kjent som “Musikkens by” på grunn av dens rike musikalske arv, men du vil også ofte se den omtalt som “Drømmenes by.” Det var nemlig her i byen at verdens første psykoanalytiker, Sigmund Freud, studerte og arbeidet en stor del av sitt liv. Freud var blant annet overbevist om at man ved drømmetydning kunne finne ut av hva som i virkeligheten driver oss som personer.

Leiligheten på Berggasse 19, hvor Freud bodde i nesten 50 år, er i dag omgjort til et museum.

Wien cafe
På Café Central kan du utover kaffe og kake også bestille en Wiener schnitzel. Foto: a.canvas.of.light, CC BY 2.0

7. Wiens kaffehus er oppført som kulturarv

Et av de beste stedene du kan oppleve ekte gemütlichkeit i Wien, er på et av de klassiske Kaffeehäuser. Det var etter sigende tyrkerne, som etter et forgjeves forsøk på å innta byen i 1683 etterlot seg sekker med kaffebønnene som ble starten på Wiens begeistring for kaffe. I dag er det kaffehus over det meste av byen, men især kaffehusene i og omkring den gamle bykjernen er berømte.

Byens kaffehuskultur har siden 2011 vært oppført på UNESCO’s liste over immateriell kulturarv. Faktisk er de klassiske kaffehusene ofte vel så kjent for deres fristende kaker som for deres kaffe. I caféen på Hotel Sacher er det for eksempel et must å bestille et stykke Sacher Torte, en sjokoladekake med aprikosmarmelade.

8. Oppdelingen av Wien

Etter Andre Verdenskrig, som la en stor del av byen i ruiner og kostet mange tusen innbyggere livet, ble Wien i likhet med Berlin oppdelt i besettelsessoner, som var fordelt mellom England, USA, Frankrike og Sovjetunionen. Den gamle bykjernen utgjorde en internasjonal sone, hvor makten gikk på skift hver måned. De allierte styrkene forble i Wien inntil 1955

9. Den grønne hovedstaden

Wien er en av de grønneste hovedstedene i verden. De grønne områdene som parker, skoger og vinmarker utgjør nesten halvparten av byen. De tallrike grønne områdene gir innbyggerne mangfoldige aktivitetsmuligheter i frisk luft og gir deg som besøkende rike muligheter til å ta en pause fra storbylivet.

I det store grønne området Prater, som ligger tett på Donau kun tre kilometer fra Stephansdom, finner du for eksempel vidstrakte enger og skoger, som innbyr til vandre- eller sykkelturer. Den 4,5 km lange alléen Hauptallee langs hovedveien gjennom området er spesielt populær blant joggere, men ta også gjerne en avstikker inn til de smale skogsstiene for å finne fredelige steder og skjulte skogsøyer.

Prater var tidligere et jaktområde forbeholdt keiseren, men ble overdratt til offentligheten av keiser Josef 2. i 1766. I dag er det også i Prater at du finner fornøyelsesparken Wurstelprater med det ikoniske pariserhjulet og Ernst-Happel-Stadion.

10. Verdens beste by å leve i

Wien har de siste ti årene inntatt topplasseringen på Mercer Quality of Life-ranklisten over de beste byene å leve i (Mercer, som er et av verdens største HR-konsulentfirmaer, rangerer byene ut fra 40 forskjellige forhold som stabilitet, rettsvesen, kriminalitet, utdannelses- og helsevesen, miljø og infrastruktur.

Undersøkelsen fra Mercer anses for at være den mest omfattende av sitt slag i verden. The Economist tildeler i deres siste Global Liveability Index likeledes Wien førsteplassen.

Reis til Wien med Hideaways og bo på håndplukkede hoteller og ferieleiligheter i den østeriske hovedstaden.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Wien

>>> Les mer om Østerrike

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere