3000 solskinnstimer i året i Malaga

Vinter i Malaga
Vinter i Malaga

Været i Malaga byr ofte på solskinn; faktisk skinner solen ca. 3000 timer i året, noe som tilsvarer ca. 300 dager. Her kan du lese litt om været i Malaga – porten til opplevelser i Andalucía.

Malaga ligger i regionen Andalucía, har varmt Middelhavsklima, noe som har bidratt til å gjøre stedet til én av favorittene når det gjelder feriedestinasjoner i Europa – det er tross alt hovedstaden på Spanias solkyst, Costa del Sol.

Klimaet er karakterisert med lange, varme, tørre somre og meget milde og regnfulle vintre. Byen har nesten 3000 solskinnstimer i året, noe som tilsvarer ca. 300 dager i året med sol. Men Malaga er også tilbøyelig til å få tåke, som utvikler seg ute over havet og driver inn. Tåke eller ei, solen er Andalucías sjel

Sommer

Sommeren i Malaga varer fra juni til september. Høyeste gjennomsnittstemperatur er på slutten av 20-tallet, og stiger til gjennomsnittlig 27°C i juni, og er på sitt høyeste med en gjennomsnittstemperatur på 29°C i juli og august. I denne perioden kan temperaturene komme opp i over 30 midt på dagen, men lav luftfuktighet og havbrisene har ofte en svalende virkning. Likevel kan det oppstå «kvelende» temperaturer når Sirocco-vinden blåser inn fra Afrika. Vinden oppstår i Sahara og bærer ørkenens ekstreme varme og tørrhet med seg over Middelhavet. Den kan også ha med seg sand som fyller himmelen med en dis og etterlater støv på mange av feriestedene.

11 timers solskinn om dagen kan forventes fra juni til august, men september kan tidvis være overskyet og har derfor kun 8 timers solskinn. Tåken man opplever om sommeren forsvinner vanligvis ut på morgenen, men kan av og til vare i et par dager. Tåken forårsakes av varm luft fra Afrika. Den samler fuktighet fra Middelhavet, og etter hvert som den avkjøles fortettes den til tåke. Men hvis man blir fangt i tåken kan man heldigvis alltid bevege seg litt lengre inn i landet, der du nesten er garantert sol.

Regn er nærmest ikke-eksisterende i juli og august, mens juni og september gjennomsnittlig har 3 dager med regn. På disse 3 dagene i juni faller det totalt kun 52 mm i gjennomsnitt. Men registrert nedbør på de 3 dagene i september er 162 mm. Det viser at mens det kan «regne» i juni er det bare småregn, mens kraftige tordenstormer er mer karakteristiske for september.

Høst

Høsten i Malaga defineres som oktober og november, og det er fremdeles veldig varmt, men også ganske vått. Det er et godt tidspunkt å besøke stedet på dersom du vil unngå de store menneskemengdene og nyte en mer aktiv ferie. Høyeste gjennomsnittstemperatur er fremdeles 23°C i oktober og 19°C i november, mens laveste gjennomsnittstemperatur faller til hhv. 14°C og 11°C. Det betyr at dagene fremdeles passer fint for strandlivets gleder, mens kvelden og natten krever et ekstra lag med klær. Havet er også varmt nok til å unne seg svømmeturer, selv mot slutten av november. Men du kan samtidig forvente heftige regnskyll ca. 9 dager i måneden; november er nok den våteste måneden i året. Solskinnstimene er færre enn om sommeren, men det er fremdeles en del dager med sol. Tåken er en smule mer varig, men den forekommer på færre dager.

Vinter

Vinteren i Malaga er ganske våt, men også ganske varm; Malaga er faktisk kjent for å ha én av de varmeste vintrene i Europa. Fra desember til februar ligger regnmengden på ca. 80 mm per måned, og dråpene faller på 8 dager i måneden. Da dette fremdeles gir over 20 dager i måneden uten regn er det vanskelig å forutsi når disse dagene kommer. Solskinnstimene reduseres til ca. 5 per dag (men fremdeles bedre enn lengre nord i Europa i desember).

Dagtemperaturene om vinteren kan ofte krype opp over 20°C når de varme sønnavindene blåser opp over Andalucía fra Afrika og solen titter frem. Januar er den kaldeste måneden i Malaga, men har tross alt hhv. høyeste og laveste gjennomsnittstemperatur på 16°C og 7°C. Om natten kan temperaturen falle til frysepunktet, men det er sjelden. Snø er derfor også en sjeldenhet. Tåken kan bli hengende i dagesvis, og mange vil nok mene at havets temperatur er for lav for en behagelig svømmetur.

Vår

Fra mars til mai forbedres forholdene støtt med stigende temperaturer og klarere himmel. Det er like varmt og solrikt som om sommeren i Sør-Norge. Høyeste gjennomsnittstemperatur sniker seg opp på 19°C tidlig i sesongen, mens det er 20°C i april og 23°C i mai. Nettene forblir kalde med en gjennomsnittstemperatur på kun 11°C i mai. Havet blir ikke helt varmt nok til en svømmetur uten å få gåsehud, men solen kommer frem i ca. 7 timer om dagen, stigende til 9 timer i mai. Kalde vinder og gjenstridig tåke kan ødelegge enkelte dage, men generelt er forholdene mer enn gunstige for fine feriedager.

Det er et fint tidspunkt for et besøk hvis man ikke planlegger å bruke all sin tid på stranden. Det er fremdeles varmt, det er ikke så mange turister, og det er heller ikke feil å reise med utenfor-sesongen-priser. Husk at Malaga er en stor by, den sjette største i Spania, så den forvandles ikke til en spøkelsesby utenfor høysesongen.

Fjellene bak Malaga er over 2000 meter høye etter hvert som man beveger seg inn i landet mot Sierra Nevaga-fjellkjeden. Da disse fjellene ligger nord for Malaga, beskytter de til en viss grad byen mot de kjølige nordavindene. Dette kombinert med det varme havet som omgir Malaga betyr at vintertemperaturene ikke faller så mye som de gjør lengre inn i landet. Samtidig bringer havbrisene med seg en velkommen forfriskning på varme sommerdager, og holder dermed kystområdene på et kjøligere nivå.

Som på alle andre steder kan været skifte fra år til år, og hetebølger eller korte kuldeperioder kan selvfølgelig forekomme. Noen år er tørre, andre er spesielt varme. I 2004 og 2005 f.eks. var det veldig tørre vintre, mens 2006 var den våteste på mange år. I januar 2006 var det også en usedvanlig kald periode; temperaturene styrtet, snø la seg i høydene bak Malaga, og man kunne til og med oppleve et par snøfnugg på stranden.

Mens de mest populære tidspunktene for et besøk i Malaga er sommer og sent på våren, så har byen mye å tilby hele året rundt, uavhengig av vær. Malaga er en travel, moderne by, og byens historie er synlig overalt i arkitekturen. Vakre eksempler på barokk, klassisk, romersk og maurisk arkitektur er alle tilstede her. Malaga er også Picassos fødested, og Picasso-museet er hjemstedet for mange av kunstneres tidlige verk.

Les mer om andre reisemål i Spania

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Marie

6 restauranttips på Mallorca

Mallorca er som et stort kinderegg for meg, for her skjuler det...
Les mer

Legg inn en kommentar