4 ting du kanskje ikke visste om Palma på Mallorca

Mallorca
Mallorca. Foto: Kyle Tylor. CC BY 2.0

Mens mange av byene på det spanske fastlandskontinentet har blitt så berømte at nesten alle vet noe om dem selv om de ikke har vært der selv, står Palma på Mallorca som oftest ikke fremst i hukommelsens rekker. Derfor kan du her lese 4 ting du kanskje ikke visste om byen som er hovedstaden for Balearene, en øygruppe som i tillegg til Mallorca består av Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera og Conejera.

1. Årlig gjennomsnittstemperatur på 18 grader

Balearene er berømte for deres gode klima – og det med god grunn. Den årlige gjennomsnittstemperaturen i Palma ligger på behagelige 18 grader, mens den høyeste årlige gjennomsnittstemperaturen i august er 26 grader, og den laveste i januar på rundt 12 grader. I ekstreme tilfeller kan det bli helt opptil 40 grader varmt i sommermånedene, og et par ganger har det faktisk vært frost i byen, men dette er sjelden.

Ikke bare lokker byen med elskverdige gjennomsnittstemperaturer, her får du også sett sola titt og ofte. I juli er det hele 342 soltimer i gjennomsnitt – og 165 soltimer i de minst solrike månedene, som er november og januar.

2. Spanias tredje største flyplass

Selv om Palma kanskje ikke er en av Spanias mest kjente byer, så er det faktisk her man finner den tredje største flyplassen i landet, kun overgått av flyplassene i den spanske hovedstaden Madrid, og den katalanske hovedstaden Barcelona. Palma er gjenstand for nesten 23 millioner passasjerers reiseaktivitet i året, og flyplassen har kapasitet til å betjene 12 000 passasjerer i timen.

Flyplassens historie strekker seg helt tilbake til 1920-tallet, da den opprinnelig var en mellomstasjon for flyene som fraktet post ut til Balearene fra fastlandet. Den første store stigningen i antallet reisende skjedde på begynnelsen av 60-tallet, da passasjerantallet nådde én million, og siden da har tallet fortsatt å stige, selv om det kan få små tilbakefall fra år til år.

De største reisedestinasjonene for flyplassen er fastlandet i Spania, Tyskland og Storbritannia. For eksempel står ruten til Düsseldorf for nesten én million passasjerer i året, takket være Mallorcas popularitet blant nord-europeere.

3. Byen har vært under maurisk herredømme – og blitt plyndret av vikingene

Det er velkjent at Spanias sørligste region, Andalucía, var under maurisk herredømme i flere århundrer, men ikke like mange vet at Balearene også fikk besøk av de berømte og beryktede mauriske bosetterne.

Palma var under maurisk herredømme i mer enn 300 år, fra år 902 til 1229, men maurerne ankom byen allerede på begynnelsen av 700-tallet, og hadde enklaver side om side med kristne enklaver i byen. Men først i 902 (noen kilder hevder det var 903) erobret den mauriske generalen Issam al-Khawlaní, med støtte fra emiren av Córdoba, Abn Allah, hele byen, og de ble værende til den ble erobret av den spanske kongen Jakob I av Aragón i 1229.

En interessant fotnote som er verdt å nevne i forbindelse med dette, er at blant annet vikingene hadde plyndret byen gjentatte ganger, og det påstås at uroen og ustabiliteten disse plyndringene hadde skapt i byen gjorde det enklere for maurerne å erobre Palma.

4. Den verdensberømte maleren og skulptøren Joan Miró bodde i Palma

I 1940, under Andre Verdenskrig, flyktet den nå verdensberømte spanske maleren, skulptøren og keramikeren Joan Miró fra Paris, som hadde blitt okkupert av nazistene. Etter et kort opphold i Normandie og Catalonia søkte han flere ganger tilflukt i Palma, der han til slutt permanent slo seg ned i 1954, og ble boende frem til sin død i 1893. Atelieret hans fra den tiden er fremdeles åpent for interesserte gjester.

Hvis du har lyst til å oppleve Palma selv på et av våre hideaways på Mallorca, kan du se en beskrivelse av alle våre hideaways på øya her.

Tags from the story
,
Written By
More from Marie

3000 solskinnstimer i året i Malaga

Været i Malaga byr ofte på solskinn; faktisk skinner solen ca. 3000...
Les mer

Legg inn en kommentar