Nyttige spanske gloser på din reise til Spania

Flamenco
Få et par tips om spanske gloser til din ferie i Spania

Her får du en introduksjon til et par spanske gloser som kan være greit å kunne på din reise til Spania.

Når du er på reise er det praktisk å kunne uttrykke seg med et par enkle gloser på lokalspråket fremfor å alltid ty til engelsk. Distansen blir mindre, det gjør ferien din mye lettere, og du får muligheten til å komme tettere på de lokale som du møter på veien. Derfor har jeg her samlet et par spanske gloser du kanskje kan få bruk for når du reiser rundt i Spania.

Hvis du går deg vill i det spanske landskapet

Det er alltid greit å kunne introdusere deg selv, for eksempel når du henter leiebil på flyplassen eller sjekker inn på ditt hideaway.

Hei, jeg heter Amalie er på spansk:
• ”Hola, me llamo Amalie” (uttales ola, me jamo)
Hei kan byttes ut med god dag ”buenos dias” eller god kveld ”buenas noches”

Park Guell i Barcelona
Park Guell i Barcelona

Når jeg er på tur trenger jeg av og til hjelp fra de lokale til å finne veien hvis kartet eller GPS-en tuller seg. I denne situasjonen kan følgende gloser være til stor hjelp:

Hei, hvor ligger hotellet? ”Hola, dónde está el hotel” (hola uttales ola)
• Snakker du engelsk? ”Hablas Inglés?” (uttales ablas ingles)
Mange takk = ”Muchas gracias”

Og når du kommer frem til hotellets resepsjon kan du si: Hei mitt navn er Amalie, og jeg har en reservasjon: ”Hola, mi nombre es Amalie – tengo una reservación” (hola uttales ola og yo uttales jo).

Må man, så må man …

Vi har nok alle vært der – man må finne et toalett, og jo raskere jo bedre. Hvem har vel ikke styrtet gjennom fremmede gater med beina knepet sammen og et desperat uttrykk i ansiktet, på jakt etter et toalett?

Hvis du går inn på en kafé eller lignende kan du spørre ”Dondé está el baño?” (baño uttales banjo), altså: ”Hvor er toalettet?”. Hvis du leter etter et toalett og spør en lokal på gaten kan du spørre ”Dondé está un baño?”, som betyr: ”Hvor er det et toalett?”. Med disse to setningene kan du dermed unngå mer styr enn nødvendig i en allerede stressende situasjon.

På restaurant og bar

Du kan ofte spise på ditt utvalgte hideaway, men hvis du får lyst til å utforske det spanske kjøkkenet på en annen restaurant kan du spørre etter en god restaurant i resepsjonen på hotellet ved å si: ”Hay un restaurante cerca de aquí?”, som betyr: ”Er det en restaurant i nærheten?” (hay uttales ai, cerca uttales cerka og aqui uttales aqi).

Tapas
Tapas er en av Spanias mest kjente retter

Hvis du gjerne vil bestille en entrecote med ’sprøstekte poteter’ og en flaske rødvin kan du si: “Quiero un bife de entrecote con papas fritas y una botella de vino tinto” (y betyr «og» og uttales i, mens botella uttales boteja).

Når tiden har kommet for å betale regningen sier du bare: ”La cuenta por favor” (cuenta uttales quenta).

På norsk: Kan jeg be om regningen, takk?

Hvis du senere skal på en bar og bestille en øl, kan du bestille den ved å si ”Una cerveza por favor”. En øl, takk.

Har dagens ferieutflukter gjort deg litt småsulten? Les mer om det spanske kjøkkenet og dets kulinariske eventyr her på bloggen, f.eks. i innlegget «6 restauranttips på Mallorca».

Jeg håper disse glosene kan hjelpe deg på din neste ferie i Spania. Vertene på ditt hideaway kan garantert snakke engelsk, men de setter nok stor pris på det om du forsøker å si et eller annet på spansk. Bare et enkelt «hola» eller «gracias» er ofte nok til å lokke frem smilet på de du møter på reisen.

Suerte y que tengas un buen viaje a España: Lykke til og god tur til Spania 🙂

Tags from the story
Written By
More from Amalie

Legg inn en kommentar