Piemonte – et festfyrverkeri for dine smaksløker

Vinmarker i Langhe i Piemonte
Vinmarker i Langhe i Piemonte

Det er nok ikke helt riktig å kalle Piemonte for Italias spiskammer, for hver region i landet har hver sine lekre spesialiteter å by på. Likevel er det noe helt spesielt over Piemonte – kanskje fordi det er her mange av de mest verdensberømte italienske vinene produseres. Nebbiolo-druen, som er grunnlaget for de store vinene fra Barolo og Barbaresco, gror overalt i de beste bakkeskråningene, og det samme gjelder Barbera og Moscato Bianco (Asti), som begge danner basen i verdenskjente viner fra Piemonte.

Det herligste er at Piemonte samtidig ligger innenfor overkommelig kjøreavstand fra Norge, slik at bilen kan fylles med de beste vinene og andre smaksopplevelser, som de gode hasselnøttene – Ferrero Rocher, som også står bak Nutella, har fabrikken sin i Alba – og trøflene som vokser her.

Vingårder som perler på snor

Vi besøkte områdene Alba og Asti på høysommeren, og det viste seg raskt at en uke er altfor lite når man er i Piemonte. Området er bokstavelig talt overstrødd med vingårder, som stort sett alle inviterer deg inn på vinsmakinger, omvisninger, foredrag og kanskje en lunsj. Noen må du bestille plass hos på forhånd, andre kan man bare stikke innom.

vinmarker_piemonte_italien_ss
Pimonte har flust av vingårder …

Når man er på vingårdsbesøk er det tydelig at det ligger mye stolthet og kunnskap i produksjonen av de dyrebare dråpene – mange ganger nedarvet og videreført gjennom flere generasjoner. De fleste legger derfor ned mye energi i å forklare og få gjestene til å forstå forskjellene i metodene, smaksnyansene og druesortene, og selvfølgelig det unike i nettopp deres vin. Hvis man er fan av de store italienske vinene er dette et rent paradis – og har man tenkt å smake seg gjennom disse kan det kanskje være en idé å leie en sjåfør, eller hoppe på et par arrangerte utflukter med transport, så man slipper å tenke på promille og bilkjøring.

Bo på «egen» vingård

Vi besøkte en del vingårder og bodde til og med på en, nemlig Villa Cornarea, som både fungerer som agriturismo og vingård. Herligheten ligger midt i Roero-området, og har gjort seg kjent ved å dyrke den nesten glemte druesorten Arneis. De dyrker selvfølgelig også flerfoldige marker med Nebbiolo-ranker.

Villa-cornarea-piemonte
Villa Cornarea i Piemonte

Frokost er inkludert i prisen på oppholdet her, og vi hadde sett for oss et stykke ristet brød og en kopp kaffe – noe i den stilen. Det fikk vi ikke. Vi fikk både kaffe og brød, men også frukt, hjemmelagde marmelader og nybakte kaker, forskjellige oster, nutella, croissanter, hjemmelaget yoghurt og müesli osv., osv. Med andre ord – et overveldende og appetittlig frokostbord, hver morgen.

Landsby med egen Michelin-kokk og mange lokale delikatesser

Villa Cornarea har ingen restaurant, men det er mulig å forhåndsbestille en delikat og hjemmelaget kald buffét med lokale spesialiteter og småretter med oster, marmelader og kjøtt fra de omkringliggende landbrukerne. Bufféten nytes i den skyggefulle hagen med utsikt over de buktende vinmarkene.

Villa Cornareas beliggenhet er optimal for utforskning av hele Unesco-området Langhe, som i tillegg til vin i strie strømmer, byr på utrolige utsikter, søte småbyer, bølgende bakker og muligheter for både syklister, turgåere, Vespa-kjørere og biler.

mad i piemonte
Forskjellige lokale retter i Piemonte

I gangavstand fra Villa Cornarea finner du Canale, som er en sjarmerende, liten landsby med egen Michelin-kokk, Davide Palluda, som de omtaler med stor stolthet. Han inviterer inn på enten restauranten eller det litt billigere og enklere Osteria Dell’Enoteca, som ligger i byens hovedgate. I forlengelse av stedets gårdshage finnes også en vinbutikk. Vi valgte Osteriaet og fikk en glimrende meny til 30 euro per person, bestående av forskjellige lokale retter som kanin, innbakt paprika med tunfisk og fylte sjokoladepærer. I tillegg nøt vi selvfølgelig lokale viner. Selv om byen bare er en liten landsby er det både ostebutikk, bakeri og et par andre spesialforretninger her.

Her er alt – bortsett fra turistene

De mange fine små og større byene, som Alba, Bra og Asti, har naturligvis alle vinbarer, og det er like opplagt å nyte et glass lokal ettermiddagsvin som det er å drikke en kjapp espresso eller spise en is. Bra er dessuten vuggen «slow food»-bevegelsen sprang ut fra, og i byen ligger også verdens første University of Gastronomic Sciences. Både Alba, Asti og Bra er lekre byer som vitner om fordums storhet og prakt, samtidig som de viser at Piemonte fremdeles er en velstående region. Det er mulig å finne gode spisesteder i enhver piemontesisk by, for det er tydelig at høy kvalitet er normen i dette området. Vi fikk vi dessuten ukens desidert beste is i den lille isbutikken Mara dei Bosco, som kaller seg for et islaboratorium.

Villa-cornarea-piemonte-is-gelato
Is-smaking etter vinsmaking…

En av de mange vingårdene vi besøkte var vingården Adriano Marco e Vittorio i San Rocco Seno d’Elvio, der vi fikk vinsmaking, omvisning og innføring i gårdens stolte vintradisjoner av en kyndig guide, og kjøpte flere kasser vin før vi spiste lunsj i nabobyen bestående av tartar med trøffel. Snakk om en fullblods piemontesisk dag!

Se alle reiser med Hideaways til Piemonte her

Written By
More from Mikkel

Legg inn en kommentar