Reis på våren og opplev påsketradisjonene i Kroatia

En liten øy utenfor Dubrovnik. Foto: Tambako The Jaguar. CC BY-ND 2.0

Nordmenn er generelt ikke et spesielt religiøst folkeslag, så for mange nordmenn er påsken kanskje mest ensbetydende med ferie, skiturer og påskeegg. Men ifølge Kristendommen er påsken, som altså feirer Jesu oppstandelse, faktisk den viktigste høytiden – viktigere enn jula. Den feires mer eller mindre intenst i alle kristne lande, og mens mange tradisjoner går igjen fra land til land, er andre unike og skiller seg fra andre lands, regioners eller byers tradisjoner. Les mer om reiser til Kroatia med Hideaways

På din ferie i Kroatia kan du oppleve landets forskjellige påsketradisjoner

I Kroatia er befolkningen katolikker, så påsken pleier ikke å bli oversett – tvert i mot. Den blir feiret med brask og bram, og påskefeiringen har mange forskjellige, spennende og lokale varianter i landets 20 regioner. I mange byer er det seremonier og prosesjoner (religiøse opptog) hver kveld. I kystbyene i vidunderlige, eksotiske Dalmatia kan du oppleve at innbyggerne tar på seg tradisjonelle drakter og synger eldgamle hymner. Det arrangeres amatør-skuespill basert på bibelske fortellinger, og byportene blir velsignet. Det åndelige kommer virkelig til overflaten i løpet av påskeuka i Kroatia, og feiringene starter allerede Palmesøndag, altså søndagen før selve påskeuka.

Kroatien er både historie og krystalklart havvand. Her muren ind til den gamle by i Budva Montenegro. Foto: Hideaways
Kroatia er både historie og krystallklart havvann. Her muren inn til gamlebyen i Budva Montenegro.

Men alt er ikke åndelig stemning og bibelsk fokus. Lyd må også til når kroaterne markerer høytiden. Ifølge en utbredt tradisjon lager man «støymakere» kjent som klepetaljke eller cegrtalkje, som varierer fra region til region. Disse kjenner vi også til i Norge; her kalles en slik støymaker en «skralle», og er et gammeldags treleketøy bestående av en pinne, et lite hjul med tagger og en trebit som kan snurre. Meningen med skrallen er å lage masse lyd, og det er sikkert et leketøy som faller i bedre smak hos barna enn hos foreldrene deres 🙂 Enkelte steder i Kroatia lages skraller også som planker man henger metallplater fra.

Bål, pistoler og rødbete-egg

En tradisjon vi i Norge gjerne ikke forbinder med påske er derimot svært utbredt i Sentral-Kroatia. Den går ut på å bygge enorme bål – i stil med våre Sankt Hans-bål, kjent som askrijes, kres eller vuzmenica. Mens bålet brenner blir det skutt fra en gammeldags pistol ved navn kubura. Men noe vil du kunne kjenne igjen fra Norge hvis du reiser på påskeferie til Kroatia: fargede og dekorerte egg er også en viktig del av den kroatiske påsken. Før maling ble vanlig brukte man naturens materialer til å farge eggene. Derfor var røde påskeegg det vanligste før i tida – noe som skyldtes at det var så utbredt å dyrke rødbeter blant bøndene.

Farvede æg er en integreret del af påskefestlinghederne, også i Kroatien. Foto: Hideaways
Fargede egg må til når påsken skal feires, selv i Kroatia.

Da har du fått et kort innblikk i noen av de mange påskefeiringene du kan oppleve i Kroatia. Det beste er selvfølgelig å være der selv, så du kan smake på de lokale godbitene som kroaterne unner seg i påskeuka 🙂

More from Louise Laurenius

5 tradisjonelle frokoster rundt om i verden

Dagens første måltid er som kjent viktig – kanskje det viktigste –...
Les mer

Legg inn en kommentar